Menjava ali vračilo blaga

Menjava ali vračilo blaga

Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju pisno na kontaktni e-naslov info@petelinji-zajtrk.si sporočiti, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.
Obvestilo o odstopu lahko potrošnik predloži podjetju na obrazcu za odstop od pogodbe (PDF) ali z nedvoumno izjavo, iz katere jasno izhaja, da odstopa od pogodbe nakupa.
Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku določenem za odstop od pogodbe.

Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo. Blago mora biti vrnjeno podjetju najkasneje v 14 dneh od sporočila o odstopu.
Prejeto blago mora biti vrnjeno nepoškodovano in v nespremenjeni količini, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.
Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je blago, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo. Na primer, vračilo izdelkov, pri katerih je varnostni pečat pretrgan, odstranjen ali kako drugače poškodovan.
Pri vračilu artiklov, kjer je bila koriščena promocijska koda se ta sredstva upoštevajo kot popust in se ob vračilu ne vrnejo (vrne se vplačan znesek).
Kupnino vam bomo povrnili v najkrajšem času oz. najkasneje v 14 dneh od prejetja izdelka na naš naslov.
Podjetje vrne prejeta plačila potrošniku z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil potrošnik, razen če je potrošnik izrecno zahteval uporabo drugega plačilnega sredstva in če potrošnik zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.
Za natančnejše informacije o postopku vračila izdelkov pošljite elektronsko sporočilo na elektronski naslov info@petelinji-zajtrk.si ali pokličite na telefonsko številko +386 (0)51 453 456.
V kolikor kupec pošlje izdelek nazaj v roku 14 dni in uveljavi pravico do povrnitve kupnine, mu podjetje vrne celoten strošek kupnine (nakupna vrednost izdelka, strošek poštnine in strošek transakcije).
Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti podjetje v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.
Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda. V kolikor kupec uveljavlja pravico do povrnitve kupnine za izdelek s stvarno napako (tovarniško poškodovan izdelek), mu je prodajalec dolžan vrniti le nakupno vrednost izdelka.
Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo po dveh letih od izročitve izdelka.
Napaka je stvarna:

če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
V kolikor ima izdelek stvarno napako in je potrošnik pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od podjetja zahtevati, da:
odpravi napako na blagu ali
vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
vrne plačani znesek.
Možnost vračila ne velja za programsko opremo, avdio in video nosilce ali če je potrošnik odprl varnostni pečat, uporabil izdelke in podobno.

Menjava blaga

Če ste kupili izdelek napačne velikosti ali ki vam kako drugače ne ustreza, ga lahko zamenjate za drugi izdelek v 14 dneh po nakupu.
Izdelek morate nepoškodovan poslati na naš naslov ter nam sporočiti kateri izdelek želite za menjavo. Morebitno razliko v ceni lahko doplačate oz. vam jo vrnemo na vaš TRR.

Kam vrniti blago?

Blago se vrne prodajalcu na naslov:
MANIKO d.o.o.
Nad elektrarno 11
2351 Kamnica

Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo. Strošek poštnine za vračilo blaga je na strani kupca.

Kako vrniti naročeno blago?

Ker si pri spletnem nakupovanju izdelkov ni mogoče fizično ogledati, strankam omogočamo, da znotraj zakonskih okvirov izdelek vrnejo ali zamenjajo. Da bi vračilo potekalo brez zapletov je dobro upoštevati naslednja navodila:
Embalažo odprite previdno, poizkusite jo čim manj poškodovati in jo obdržite v nespremenjeni količini.
Če pomerjate oblačila, perilo in kopalke, ustrezno velikost preverite s pomerjanjem čez druga oblačila in ne na golo kožo.
Izdelkov namenjenih vaginalni, analni in oralni uporabi in ostalih izdelkov, ki pridejo v stik s telesnimi tekočinami zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov ne morete vrniti, ko jih enkrat uporabite.
Pri rokovanju z izdelkom lahko pride do poškodb in prask, poškodovanih izdelkov pa ne morete vrniti.
Ne odpirajte artiklov, ki imajo varnostni pečat, če je pečat pretrgan njihovo vračilo ni mogoče (nosilci avdio/video vsebin).
Vidne sledi uporabe (prah, dlake, praske, madeži, umazanija) niso primerne za vračilo, ker so higiensko oporečne.
Vidne sledi montaže (uporabljena vodila, vgradne praske) so poškodbe, ki lahko nastanejo pri vgradnji, zato izdelkov ne vgrajujte, dokler niste prepričani da ustrezajo vašim željam.
Izdelki, kupljeni na daljavo, niso namenjeni uporabi v zakonskem času za odstop od pogodbe.
Možnost odstopa od pogodbe je namenjena temu, da izdelek lahko odprete, pregledate in če vam ne ustreza, ali pa so bila vaša pričakovanja napačna, odstopite od nakupa. Ta priporočila ne veljajo, če je izdelek ob nakupu v okvari oziroma ne deluje, v tem primeru nakup reklamirate.

Vračilo poškodovanih pošiljk

Če ste ob prevzemu pošiljke opazili, da je izdelek ali paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina ali kaže znake odprtja, ga lahko zavrnete in dostavljavec nam bo paket vrnil. Če poškodbo na izdelku opazite po prevzemu in odprtju paketa, nas kontaktirajte in poskrbeli bomo, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času.

Pritožbe

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se bo po vseh močeh trudil izpolnjevati svojo dolžnost, vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti.
Pritožbe oddajte pisno po elektronski pošti na naslov: info@petelinji-zajtrk.si. Ponudnik bo v petih delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo, sporočil kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščal o poteku postopka.
Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora.
To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Izvensodno reševanje potrošniških sporov

Skladno z zakonskimi normativi ne priznavamo nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

MANIKO d.o.o, kot ponudnik, ki se ukvarja s spletno prodajo objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo na elektronski povezavi: http://ec.europa.eu/odr.

Ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov ter Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov.